Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gietvloer-info.be
Gietvloer-info.be

Soorten

Er is een keur aan gietvloeren verkrijgbaar. De meest gevraagde zijn de PU en epoxy gietvloer. De eerste wordt vooral in huizen en kantoren gelegd, de tweede is meer geschikt voor industriële toepassingen. Beide vloeren zijn kunststof gietvloeren. Lees verder hierover op pagina ‘verschil PU en epoxyvloeren‘.

Maar naast deze 2 zijn er nog veel meer keuzes. Zo heb je gietvloeren die gedeeltelijk uit marmer bestaan, de terrazzo en marmertapijt. Die vloeren geven een luxere uitstraling en kosten dan ook wat meer. Ook zijn er gietvloeren die een betonlook hebben. Dit zijn de zogenaamde cementgebonden gietvloer, het steentapijt, de troffelvloer, betoncire en mortex. Nu lijken ze niet allemaal sprekend op elkaar. Elke vloer heeft weer zijn andere eigenschappen en de een heeft een grovere structuur, of een levendiger voorkomen dan de andere. Ook zijn er kunstharsvloeren. Deze zijn dunner dan de meeste en zijn snel gelegd.

voorbeeld gietvloer woonkamer

Enkele belangrijke kenmerken van een aantal populaire gietvloeren:

  1. Polyurethaan
    Een vloer gegoten van polyurethaan vormt een elastische en ietwat taaie ondergrond. Dit betekent dan ook dat scheuren die onder deze vloer ontstaan niet of nauwelijks zichtbaar worden. Na verloop van tijd is de kans groter dat deze scheuren echter wel aan het oppervlak komen en er lichte strepen ontstaan of een scheuring plaatsvindt. Polyurethaan vloeren kunnen worden afgewerkt met een zijdeglans laag en een matte aflaklaag. Deze vloer wordt meestal gebruikt bij woningen en kantoren. De vloer is niet krasbestendig en kan verkleuren, doch is deze vloer wel meer bestand tegen deze vorm van beschadiging dan epoxy vloeren.
  2. Epoxy
    De gietvloeren van epoxy zijn een stuk harder dan polyurethaan vloeren. Bij deze vloeren kun je kleuren beter tot uiting laten komen dan bij polyurethaan. Dit komt doordat epoxy makkelijker te vermengen is met kleurpigmenten. Hierdoor krijg je vollere en krachtigere tinten. Een nadeel van epoxy is dat deze gegoten vloeren sneller verkleuren. Ze krijgen hierbij een ietwat gelige kleur. Voordeel van deze vloeren is wel dat ze makkelijker in onderhoud zijn en minder snel schoenstrepen achterlaten. Een epoxy gietvloer kan ook worden afgewerkt met een glanslak, maar dit verhoogt wel de kans op krassen in de vloer.
  3. Troffelvloer
    Een troffelvloer, ook wel mortelvloer genoemd, bestaat uit zeer fijngemalen kwarts- of grindkorrels. Een epoxyhars zorgt voor de aanhechting tussen deze korrels. Vanwege deze combinatie ontstaat er een zeer stevige vloer. Een dergelijke vloer wordt in, in tegenstelling tot andere gietvloeren, afgewerkt met meerdere lagen. Hierdoor heeft deze vloer ook een vloeistofdichte eigenschap. De vloer is goed bestand tegen slijtage en ziet er hygiënisch uit. Hierdoor is dit een veel gekozen variant van gietvloeren. Je ziet deze vloeren veel in de industrie, maar ook in douche- en toiletruimtes, keukens en in de horeca.
  4. Mortex
    De mortex gietvloeren zie je veel terug bij zwembaden, badkuipen en douches. Dit komt vanwege de waterdichtheid van het materiaal. Ook wordt het dikwijls gebruikt om meubels te bekleden. Vanwege de waterdichtheid, is deze soort vloer uitstekend geschikt voor vochtige ruimtes. Mortex heeft een uitstraling die doet denken aan pleisterwerk, als wel beton. Deze ondergrond heeft de hardheid van natuursteen. Bij mortex vloeren wordt geen polyurethaan of epoxy gebruikt. De vloer bestaat uit kalk, cement en enkele toeslagstoffen. Deze samenstelling van stoffen zorgt ervoor dat de vloer onmiddellijk nadat het aangebracht is, waterdicht is.
  5. Cementgebonden
    Deze gietvloer bestaat uit minstens twee lagen en bestaat voornamelijk uit cement, bindmiddelen en toeslagstoffen. De vloer wordt afgewerkt met een beschermende laag die bestaat uit polyurethaan of wax. Hierdoor hebben vocht en vuil minder effect op deze ondergrond. Ondanks deze beschermende laag, is deze vloer niet erg geschikt voor vochtige ruimtes. De structuur van deze ondergrond is open en zal dus niet zo goed bestand zijn tegen vocht als alternatieve gietvloeren. Je kunt een cementgebonden gietvloer afwerken met een toplaag die een glanzende uitstraling heeft, als ook een matte uitstraling.

RAL-kleuren

Je komt bij gietvloeren nogal eens tegen dat ze beschikbaar zijn in alle RAL-kleuren. Wat is dat eigenlijk, een RAL-kleur? In Duitsland, 1927, werd er een lijst met kleuren gemaakt die deze naam kreeg. De lijst bestond oorspronkelijk uit 40 kleuren. Thans is deze lijst aanzienlijk gegroeid tot een aantal van 210 kleuren. Wanneer een gietvloer dus is te verkrijgen in alle RAL-kleuren, heb je een behoorlijke keuze. Deze RAL-kleuren kun je meestal bij een aanbieder bekijken. Ze hebben een waaier die deze kleuren definieert, en zijn er ook voorbeelden.

roller gietvloer aanleggen

Kosten gietvloeren

Wat kost een gietvloer precies? Op deze pagina lees je de prijzen van onder andere epoxyvloeren, PU vloeren en steentapijt. Wil je weten wat jouw project gaat kosten? Neem dan vrijblijvend contact op met meerdere gietvloerspecialisten.

 

Offertes voor gietvloeren ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten