Epoxy gietvloer
Epoxy is een kunststof polymeer dat wordt vervaardigd uit aardolie. Epoxy wordt veel toegepast in de industrie in producten zoals lijm, coatings en compositiemateriaal. Bij epoxyvloeren is het niet anders. Deze vloeren worden veel toegepast in de industrie, alsook in winkelruimtes, bedrijfsruimtes en andere commerciële instellingen. Epoxy is namelijk bijzonder sterk en waterdicht. Daarnaast is het ook zuur- en chemicaliënbestendig en draagt deze vloer de zwaarste objecten, zoals industriële machines en grote voertuigen, zonder problemen. Tevens is het mogelijk een eigen logo en tekst aan te brengen in de vloer met behulp van kleurpigmenten.
Vaker in woningen te zien
Er is nu ook een groeiende trend te zien in het gebruik van epoxyvloer door particulieren. Het is bij uitstek geschikt voor het moderne interieur met zijn strakke en minimalistische esthetiek. Toch zie je het een stuk minder dan in de industrie-, horeca- en zakenwereld. Dit komt omdat particulieren andere eisen aan een vloer stellen en hierdoor vaker kiezen voor een polyurethaan vloer. Het is een afweging die velen maken. Een epoxyvloer voelt bijvoorbeeld kouder aan dan een polyurethaanvloer en kun je geen vloerverwarming in een epoxyvloer aanleggen.
Voordelen
Er zitten verschillende voordelen aan het hebben van een epoxyvloer. Zo zijn epoxyvloeren in vele verschillende kleuren beschikbaar. Er kan met kleurpigmenten worden gewerkt en op die manier kun je elke kleur, levendig en helder, krijgen. Je kunt zelfs teksten en logo’s verwerken in een epoxy gietvloer. Een groot voordeel is dat deze vloer geheel waterdicht is en tegen zware stoffen zoals zuur en chemicaliën bestand is. Verder is de vloer slagvast en stootvast. Ook is de vloer bijzonder eenvoudig te reinigen en oogt de vloer erg hygiënisch.
- Veel afwerkingen en alle RAL-kleuren mogelijk
- Waterdicht en bestand tegen chemicaliën/zuren
- Erg sterk en slijtvast
- Makkelijk schoon te maken
Nadelen
Helaas zitten er ook enkele nadelen aan een epoxy gietvloer. Zo moet de ondervloer bijzonder stabiel en vlak zijn. Wanneer dit niet het geval is, zal de epoxyvloer scheuren vertonen, aangezien de vloer zelf niet erg flexibel is. Ook is deze vloer gevoelig voor krassen en beschadigingen. Een ander nadeel is dat deze vloer koud aanvoelt. Je kunt het vergelijken met een tegelvloer. Wat dan ook vervelend is, is dat het niet mogelijk is vloerverwarming te combineren met deze vloer. Een laatste minpunt is dat er geluid klinkt wanneer iets of iemand in contact komt met de vloer. Logisch dat epoxyvloeren daarom vaker in winkels, bedrijven en fabrieken worden aangelegd.
- Scheurt sneller dan PU vloeren
- Krasgevoeliger dan PU
- Vloerverwarming niet mogelijk
- Minder geluiddempend
- Voelt minder warm aan
Onderhoud
Het is verstandig om de vloer regelmatig, het liefst dagelijks, bij te houden door een zachte bezem of stofwisser over de vloer te halen. Een stofzuiger kan natuurlijk ook. Wanneer er zand terecht komt op de vloer, is het zaak dit zo snel mogelijk en op voorzichtige wijze, te verwijderen. Het kan namelijk vervelende krassen achterlaten. Schoonmaken met water kan ook. Het liefst met niet agressieve reinigingsmiddelen. Mocht je grondig willen reinigen, dan kan dit met een oplossing van azijn.
Prijzen epoxyvloer
Meer soorten gietvloeren en de bijbehorende prijzen vind je in deze tabel: