Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gietvloer-info.be
Gietvloer-info.be

Opbouw

Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen. Meestal duurt zo een droogtijd ongeveer een dag. Wanneer je dus een gietvloer hebt van 5 tot 6 lagen, zal je tussendoor veel moeten wachten.

Ook al is het voor alle gietvloeren verschillend hoeveel lagen er zijn, over het algemeen wordt een gietvloer gevormd door eerst een primer laag aan te brengen. Deze laag zorgt voor een goede aanhechting tussen de ondergrond en de vloer. Daarna wordt er in sommige gevallen nog een primer aangebracht, in andere gevallen wordt het hoofdbestandsdeel van de vloer al gegoten. Ook kan een het zijn dat er eerst een grove structuur laag wordt aangebracht, waarna er later een fijne structuur laag wordt aangebracht. De laatste lagen bestaan vrijwel altijd uit coatings. Dit kan één laag zijn, dit kunnen er ook drie of vier zijn. Deze coatings kunnen extra beschermen, de vloer vloeistofdicht maken of de vloer een andere uitstraling geven zoals een matte of glanzende afwerking.

gieten eerste laag

Geschikte ondervloeren

Voor alle gietvloeren geldt dat ze als ondergrond een vloer kunnen gebruiken die stabiel is, vlak en egaal. Bovendien moet de vloer voldoende draagkracht hebben. De volgende vloeren zijn meestal geschikt als ondervloer:

  • Anhydrietvloeren
  • Afgewerkte betonvloeren
  • Tegelvloeren
  • Cementdekvloeren
  • Hout (alleen wanneer het droog is en geen te grote scheuren heeft)
  • Grindtapijt

Niet geschikte ondervloeren

Zeil, linoleum, kurk en marmoleum zijn niet geschikt als ondervloer voor gietvloeren omdat ze onder andere niet goed hechten met de primer. Heb je een van deze vloeren? Dan kan je dat wel eerst verwijderen om er toch een gietvloer op te laten gieten. Vaak kom je dan weer uit op een cementdekvloer, tegelvloer of houtenvloer.

Bekijk ook de pagina soorten voor meer informatie over welke soorten gietvloeren er allemaal zijn waar je uit kunt kiezen.

 

Offertes voor gietvloeren ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten