Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gietvloer-info.be
Gietvloer-info.be

Ondervloeren

Niet elke gietvloer kan zomaar op elke ondergrond worden gelegd. Met een epoxy gietvloer moet je er bijvoorbeeld voor waken dat de ondergrond bijzonder vlak en stevig moet zijn. Epoxy is niet flexibel genoeg voor een onstabiele ondergrond. Bij een cementgebonden ondervloer is dit hetzelfde verhaal. Bij PU is dit een minder groot probleem. Deze vloer is flexibel genoeg en heeft minder moeite met het mee te bewegen op een minder stabiele ondergrond. Bij een mortex vloer moet je erop letten dat de ondergrond goed droog en stabiel is en dat het voldoende kan dragen.

Geschikte ondervloeren

Over het algemeen geldt voor alle gietvloeren dat ze als ondergrond een vloer kunnen gebruiken die stabiel is, vlak en egaal. Bovendien moet de vloer voldoende draagkracht hebben. De volgende vloeren zijn meestal geschikt als ondervloer:

 • Anhydrietvloeren
 • Afgewerkte betonvloeren
 • Tegelvloeren
 • Cementdekvloeren
 • Hout (alleen wanneer het droog is en geen te grote scheuren heeft)
 • Grindtapijt

specialist gietvloer aanleggen

Niet geschikte ondervloeren

Zeil, linoleum, kurk en marmoleum zijn niet geschikt als ondervloer voor gietvloeren omdat ze onder andere niet goed hechten met de primer. Heb je een van deze vloeren? Dan kan je dat wel eerst verwijderen om er toch een gietvloer op te laten gieten. Vaak kom je dan weer uit op een cementdekvloer, tegelvloer of houtenvloer.

Volgende stap: gietvloer kiezen

Als je vastgesteld hebt dat de ondervloer wel geschikt is, moet je nog een bepaalde gietvloer kiezen. Er zijn meerdere soorten, denk aan:

 1. Polyurethaan
  Een PU vloer vormt een elastische en ietwat taaie ondergrond. Dit betekent dan ook dat scheuren die onder deze vloer ontstaan niet of nauwelijks zichtbaar worden. Na verloop van tijd is de kans groter dat deze scheuren echter wel aan het oppervlak komen en er lichte strepen ontstaan of een scheuring plaatsvindt. Polyurethaan vloeren kunnen worden afgewerkt met een zijdeglans laag of een matte aflaklaag. Deze vloer wordt meestal gebruikt bij woningen en kantoren. De vloer is niet krasbestendig en kan verkleuren, doch is deze vloer wel meer bestand tegen deze vorm van beschadiging dan epoxy vloeren.
 2. Epoxy
  Gietvloeren van epoxy zijn een stuk harder dan polyurethaan vloeren. Bij deze vloeren kun je kleuren beter tot uiting laten komen dan bij polyurethaan. Dit komt doordat epoxy makkelijker te vermengen is met kleurpigmenten. Hierdoor krijg je vollere en krachtigere tinten. Een nadeel van epoxy is dat deze gegoten vloeren sneller verkleuren. Ze krijgen hierbij een ietwat gelige kleur. Voordeel van deze vloeren is echter wel dat ze makkelijker in onderhoud zijn en minder snel schoenstrepen achterlaten. Een epoxy gietvloer kan ook worden afgewerkt met een glanslak, maar dit verhoogt wel de kans op krassen in de vloer.
 3. Troffelvloer
  Een troffelvloer, ook wel mortelvloer genoemd, bestaat uit zeer fijngemalen kwarts- of grindkorrels. Een epoxyhars zorgt voor de aanhechting tussen deze korrels. Vanwege deze combinatie ontstaat er een zeer stevige vloer. Een dergelijke vloer wordt afgewerkt met meerdere lagen. Hierdoor heeft deze vloer ook een vloeistofdichte eigenschap. De vloer is goed bestand tegen slijtage en ziet er hygiënisch uit. Daarom is dit een veel gekozen variant van gietvloeren. Je ziet deze vloeren veel in de industrie, maar ook in douche- en toiletruimtes, keukens en in de horeca.
 4. Mortex
  De mortex gietvloeren zie je veel terug bij zwembaden, badkuipen en douches. Dit komt vanwege de waterdichtheid van het materiaal. Ook wordt het dikwijls gebruikt om meubels te bekleden. Vanwege de waterdichtheid, is dit soort vloer uitstekend geschikt voor vochtige ruimtes. Mortex heeft een uitstraling die doet denken aan pleisterwerk, als wel beton. Deze ondergrond heeft de hardheid van natuursteen. Bij mortex vloeren wordt geen polyurethaan of epoxy gebruikt. De vloer bestaat uit kalk, cement en enkele toeslagstoffen. Deze samenstelling van stoffen zorgt ervoor dat de vloer onmiddellijk nadat het aangebracht is, waterdicht is.
 5. Cementgebonden
  Deze gietvloer bestaat uit minstens twee lagen voornamelijk cement, bindmiddelen en toeslagstoffen. De vloer wordt afgewerkt met een beschermende laag die bestaat uit polyurethaan of wax. Hierdoor hebben vocht en vuil minder effect op deze ondergrond. Ondanks deze beschermende laag, is deze vloer niet erg geschikt voor vochtige ruimtes. De structuur van deze ondergrond is open en zal dus niet zo goed bestand zijn tegen vocht als alternatieve gietvloeren. Je kunt een cementgebonden gietvloer afwerken met een toplaag die een glanzende uitstraling heeft, als ook een matte uitstraling.

Wil je weten wat de exacte prijzen voor jouw opdracht zijn? Benader dan gratis en vrijblijvend meerdere gietvloerbedrijven voor een kostencalculatie.

 

Offertes voor gietvloeren ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende specialisten