Coatingvloer
Een coatingvloer is een vloer die bestaat uit één of twee componenten. Hierbij kan worden gekozen tussen epoxy, PU of acrylaat. In tegenstelling tot gietvloeren, wordt deze vloer niet gegoten, maar gerold. Met een roller wordt de coating aangebracht en hierdoor is de vloer ook bijzonder dun. In de meeste gevallen zijn coatingvloeren niet dikker dan 1 millimeter. Voor een coatingvloer is een vlakke, egale ondergrond nodig. Hoe vlakker de ondergrond, hoe mooier de coatingvloer zal worden. Hierdoor wordt er voor het rollen van de vloer, eerst geslepen, gestraald of geschuurd aan de ondergrond.
Verschil coatingvloer en gietvloer
Vanwege de dunne laag, is een coatingvloer een stuk goedkoper dan een gietvloer. Net als de meeste gietvloeren is deze vloer vloeistofdicht, maar ook bestand tegen chemische middelen. Het is eenvoudig in onderhoud en hygiënisch. Je kunt bij deze vloer kiezen of je een antislip wilt toevoegen of niet. Het is net zoals gietvloeren naadloos en je kunt het tevens aanbrengen op de wanden.
Vanwege de variatie binnen de categorie gietvloeren, gelden niet dezelfde voor- en nadelen voor alle vloeren. Toch zijn er wel een paar algemene punten te noemen voor de meeste gietvloeren. Zo is een gietvloer beschikbaar in vele kleuren en zijn ze naadloos en geluiddempend. Ze zien er strak en vlak uit en zijn bijzonder duurzaam maar ook brandwerend. Nadeel is dat deze vloeren erg hard zijn en je jezelf dus kunt bezeren. Ook zijn de meeste gietvloeren gevoelig voor strepen van schoenen, vooral bij een lichte kleur, en kunnen putjes en krassen ontstaan.
De meest gekozen soorten zijn:
- Polyurethaan
Een PU vloer vormt een elastische en ietwat taaie ondergrond. Dit betekent dan ook dat scheuren die onder deze vloer ontstaan niet of nauwelijks zichtbaar worden. Na verloop van tijd is de kans groter dat deze scheuren echter wel aan het oppervlak komen en er lichte strepen ontstaan of een scheuring plaatsvindt. Polyurethaan vloeren kunnen worden afgewerkt met een zijdeglans laag of een matte aflaklaag. Deze vloer wordt meestal gebruikt bij woningen en kantoren. De vloer is niet krasbestendig en kan verkleuren, doch is deze vloer wel meer bestand tegen deze vorm van beschadiging dan epoxy vloeren. - Epoxy
Gietvloeren van epoxy zijn een stuk harder dan polyurethaan vloeren. Bij deze vloeren kun je kleuren beter tot uiting laten komen dan bij polyurethaan. Dit komt doordat epoxy makkelijker te vermengen is met kleurpigmenten. Hierdoor krijg je vollere en krachtigere tinten. Een nadeel van epoxy is dat deze gegoten vloeren sneller verkleuren. Ze krijgen hierbij een ietwat gelige kleur. Voordeel van deze vloeren is echter wel dat ze makkelijker in onderhoud zijn en minder snel schoenstrepen achterlaten. Een epoxy gietvloer kan ook worden afgewerkt met een glanslak, maar dit verhoogt wel de kans op krassen in de vloer.
Prijzen coatingvloer
Een indicatie van de kosten vind je hierna: