NL | BE

Net zoals epoxy is polyurethaan, ook wel PU genoemd, een kunststof polymeer dan wordt gemaakt van aardolie. Het voordelige aan PU is dat het wordt gekenmerkt door zowel stevigheid als flexibiliteit. Wanneer je polyurethaan gebruikt in vloeren krijg je dus een stevige, harde vloer die dankzij de flexibiliteit niet snel scheurt. Voorheen werd het voornamelijk gebruikt voor industrievloeren en voor vloeren bij kantoren en openbare gebouwen. Na verloop van tijd zijn steeds meer mensen de voordelen gaan inzien en wordt het ook steeds vaker gebruikt in huizen.

Gieten

Een dergelijke vloer bestaat uit vier tot vijf lagen. Dit betekent ook dat het leggen van deze vloer vier tot vijf dagen in beslag neemt. Na elke laag volgt een droogtijd van ongeveer een dag. Alle lagen verschillen van elkaar en hebben hun eigen specifieke functie ten opzichte van de complete vloer. De eerste laag is een primerlaag. De zorgt voor de degelijke hechting van de vloer. Daaroverheen komt een egalisatie laag. Dit is nodig om de ondergrond helemaal vlak te maken. Hier bovenop komt de kunststof gietvloer. Dan volgen de toplagen. De eerste toplaag is een speciale coating en de eventuele vijfde toplaag bestaat voornamelijk uit componenten van polyurethaan.

Onderhoud

De vloer is kwetsbaar voor krassen. Je kunt wel enkele maatregelen nemen om de kans op krassen zo veel mogelijk te verkleinen. Zo kun je een goede droogloopmat neerleggen die ervoor zorgt dat de meeste vuil- en zanddeeltjes buiten blijven. Met objecten kun je viltjes plaatsen onder de pootjes of staanders, of het op een vloerkleed plaatsen. Verder is het verstandig om de vloer elke dag schoon te maken met een zacht bezem, parketborstel of stofzuiger. Grondig reinigen kan ook met behulp van water en niet agressieve reinigingsmiddelen. Wanneer je de vloer te lang vochtig laat, kunnen er kalkvlekken ontstaan, maar gaat vloeistof niet door de PU vloer heen.

Voordelen

Deze vloer is uitermate geschikt voor mensen met een huisstofallergie. De vloer is makkelijk schoon te maken en blijft ook hygiƫnisch. Daarnaast is deze vloer vloeistofdicht. Een ander voordeel is de flexibiliteit van de vloer, waardoor er geen scheuren ontstaan. Deze flexibiliteit zorgt er ook voor dat het op vele ondergronden kan worden gegoten. De PU vloer werkt ook geluiddempend. Mocht je het nog meer willen dempen, dan kan er ook nog een extra dempende laag aan worden toegevoegd. De vloer valt ook te combineren met vloerverwarming, wat ook een mooi pluspunt is.

Nadelen

Het laten leggen, of liever gezegd gieten, van deze vloer neemt enige tijd in beslag. Door alle verschillende lagen heb je 4 tot 5 dagen droogtijd. Tijdens het proces van het laten gieten van een PU vloer kun je ook last hebben van stankoverlast. De polyurethaan is een geurig materiaal. Een minpuntje is ook dat je niet bijzonder veel keuze hebt in de afwerking qua kleur en stijl. Helaas is de vloer ook niet bestand tegen krassen en beschadigingen ondanks de sterke toplaag die deze vloer heeft.

Exacte kosten van jouw opdracht?

Gietvloer leggen is maatwerk en omdat er veel aanbieders in Vlaanderen actief zijn kunnen de prijzen per m2 aanzienlijk verschillen. Daarom is het raadzaam om bij gietvloerspecialisten offertes op te vragen en het aanbod in jouw regio te vergelijken.